Har du blivit bränd av en brännmanet eller av havslöss/sjölöss?



Det är många besökare på denna sida i och med klängmanetens upptäckt på insidan av Tjörn. Därav är sidan omdisponerad. Det finns tre huvudrubriker - Klängmanet, Privata erfarenheter av röd brännmanet och Hur hanterar men en skada av brännmanet eller havslöss

Klängmaneten

Jag har med största sannolikhet blivit bränd av en klängmanet på försommaren. .Jag blev bränd i ett strandområde som är typisk för just klängmanet. Långgrund botten, ålgräs och en massa flytande döda algrester. Smärtan var sanslös. Jag fick muskelspasmer i fötterna senare på kvällen

Privata erfarenheter av röd brännmanet

Under sommaren 2018 har jag fått tre röda brännmaneter i ansiktet. Jag har testat de flesta tips som finns och kommit fram till följande:
  • Vinäger fungerar inte alls, källor på nätet styrker att det ej fungerar mot det gift röd brännmanet har
  • Kortisonsalva dämpar inflammationsprocessen men tar ej bort smärtan
  • Lokalbedövande salva hjälper inte det minsta men ett kylbalsam lindrar. Det vill säga om man lägger på igen och igen.
  • Manetskyddsmedlet Safe Sea> (som säljs via denna webb) gör att du antingen klarar dig helt eller får en mindre reaktion. Alla nässelcellerna "luras" inte alltid av lotionen så vid långvarig exponering så känner du lite.
Undvik först och främst att simma in i maneterna. Det är det bästa råd som jag kan ge dig.

Hur hanterar man en skada av brännmanet eller havlöss?

Det vimlar av goda råd på internet om hur man skall behandla en skada av en brännmanet. De står dock ofta i konflikt med varandra och detta beror ofta på att olika brännmaneter har olika typ av gift. Men det finns även andra små odjur i havet som ger liknande effekt - havslöss/sjölöss. Dessa finns tack och lov inte längs svenska kusten men däremot i tropikerna. [caption id="attachment_1165" align="alignright" width="122"]Safe Sea manetskydd och solkräm, 250:- Safe Sea manetskydd och solkräm, 250:-[/caption] I texten går jag igenom olika typer av havslöss och hur du skall behandla eventuella skador av brännmaneter. Behandlingstipsen står längst ner men ta dig tid att läsa allt - framför allt om du reser till tropikerna. För att behandla den skada du fått så bör helst veta vad du råkat ut för. När det gäller havslöss/sjölöss kan det vara svårt. Det finns flera helt olika arter som ger liknande reaktioner:
  • Havslöss som hör till familjen kräftdjur - havslöss(kräftdjur) Denna typ av havslöss är en parasit som lever på fiskar. Den snarast biter än bränner och då oftast på bart skinn. Det vill säga ej under badkläderna/våtdräkten. https://en.wikipedia.org/wiki/Crustacean
  • Havslöss som hör till familjen cyanobakterier/blågröna alger - havslöss(cyanobakterier) http://www.who.int/water_sanitation_health/bathing/srwe1-chap7.pdf Du får utslag vanligtvis där det är trångt det vill säga under badkläder, i ljumsken och i armhålorna.  Du kan få irritation i ögon, näsa och svalg upp till 48 timmar. Om det går riktigt illa så kan du få småsårigheter i skinnet. Irritationen kallas för ”Seaweed dermatitis” på engelska dvs ”sjögräsinflammation”
  • Havslöss som hör till släktet nässeldjur, Seabather’s euruption - havslöss(nässeldjur) Dessa havslöss är små yngel av havsanemoner och vissa manetsorter. De https://www.dermnetnz.org/topics/sea-bathers-eruption/ Dessa små odjur känner man mest av där det är trångt dvs under badkläder, innanför våtdräkt, i armhålor eller ljumske. Det sticker till när man kommer i kontakt och efter några timmar börjar det klia. Det bildas utslag på skinnet. Man kan till och med känna sig lite småsjuk, bli trött och till och med få ont i magen och kräkas.

Behandling om du fått utslag/irritation av en röd brännmaneter eller havslöss(nässeldjur)

Havslöss(nässeldjur) – små larver av anemoner eller maneter

Börja med att ta bort resterna av de små larverna. Skölj omgående med ”osmittat” havsvatten det vill säga fritt från de små nässeldjuren. Använd helst inte sötvatten då det triggar avfyrningsmekanismen. Ta av badkläderna först. Gnugga ej -  du skall helt enkelt skölja bort hela de små yngel som finns kvar på skinnet. Om du ser de små djuren i kvar i skinnet efter duschen så tvätta med vinäger eller desinfektionsprit - det gör att giftverkan avtar (i brist på detta hade jag använt såväl vodka eller T-röd). Du kan också raka bort dem med rakkräm som du försiktigt lägger på. Hyvla bort resterna försiktigt. Om du hinner torka innan du gör detta så dör nässeldjuren och de skjuter därmed ut sina gifthullingar. Du blir alltså sämre när du blivit torr om odjuren är kvar i skinnet. Tänk på att dina badkläder eller våtdräkt kan ha havslöss(nässeldjur) kvar. Du kan alltså bränd igen när du tar på dem igen. Sköljs dem noga i vinäger eller desinfektionssprit/T-röd. Tvätta i maskin. Våtdräkten skulle jag dock inte utsätta för detta utan bara skölja noga. Film om havslöss(nässeldjur)/ Sea bathers euruption och hur du skall behandla dig Gå vidare till Allmän behandling

Brännmaneter

Om torkar med handduk eller försöker skrapa bort resterande nässelceller så avfyras definitivt kvarvarande ”o-exploderade” nässelkapslar varvid gift sprutas in. Det vill säga du blir sämre - i alla fall initialt. Att skölja med havsvatten har liknande effekt men är lite mindre våldsamt. Du kan få bort en del utan att trigga avfyrningsmekanismen.  Använd ej sura drycker som juice eller mineralvatten. Använd absolut inte urin då du kan förvärra skadan avsevärt. Ett omslag indränkt i vinäger fungerar på de flesta manetsorter men ej på alla. Det är typen av gift som avgör. Exempelvis den vanliga röda brännmaneten lindras knappt alls av vinäger. Inte heller Portugisisk örlogsman då den ej är ett nässeldjur. Blöt in en kompress, lite hushållspapper etc med vinäger. Lägg på den försiktigt och låt den ligga på i 30 minuter. Tag sedan varsamt bort resterande hullingar med exempelvis ett kreditkort och eventuella trådar med en pincett. Värme kan också hjälpa då det neutraliserar giftet. Sätt dig i bastun, skölj under varmvatten  eller stick ut på en lång löptur i stekhet sol. En del källor på nätet varnar dock mot värme för det öppnar upp blodkärlen varvid giftet kan transporteras längre ner i skinnet. Testa själv men med försiktighet. Gå vidare till Allmän behandling  

havslöss(cyanobakterier)

Tag av dina badkläder omgående och tvätta huden med tvål och vatten. Tvätta dig även med något alkolholbaserat rengöringsmedel lämpligt för människor. Utslaget kan behandlas som en allergisk reaktion det vill säga antihistamin, kortisonsalva  och kortisontablett.  Se ”allmän behandling”. Om ögonen och näsa är angripna – sköljd med vatten eller koksaltlösning i 15 minuter. Testa exempelvis Lumodal Nasal och Lumodal ögondroppar. (Jag tror dessvärre dessa hjälper bäst preventivt då de stoppar kroppen från att ta upp allergener). En antihistamintablett och snabbverkande kortison exempelvis Betapred kan hjälpa. Det är en slags allergireaktion som skapas även om den inte fungerar på samma sätt som exempelvis kattallergi. Om du fått i dig vatten kan du bli sjuk. Blågröna alger/cyanobakterier innehåller ett gift. Sök vård. Detta  kan vara farligt. Får du svårt att andas så skall du definit också söka vård . Likaså om du får infektion i sårigheten.  

Allmän behandling

maneter, Havslöss(nässeldjur) eller HAVSLÖSS(CYANOBAKTERIER)

Följande behandlingar fungerar bra för alla varianter utom havslöss(kräftdjur). Reaktionen för dessa är samma som en allergisk reaktion även om orsaken är en annan. Histaminer frisätts av den lokala inflammation som skapas. Därmed fungerar allergimediciner. Dock behöver du recept på två av dem.
  • Antihistamintabletter
  • Kortisonkräm men helst då starkare än den receptfria som säljs i Sverige 1% .
  • Snabbverkande kortison exempelvis Betapred eller långtidsverkande Predinsolon.
  • Lokalbedövande salva ex Xylocain eller kylbalsam
Kortison dämpar inflammationsprocessen men dessvärre ej smärtan. Rödheten avklingar snabbt dock. Om du skall ut och resa - se till att få med alla ovanstående behandlingsvarianter i reseapoteket.

Behandling – havslöss(kräftdjur)

Om du badar i ett vatten som innehåller dessa små kräftdjur så finns inga bra råd att finna. Jag gissar det är lika svårt som vid knottbett då även detta är ett bett. Om en irritation uppstår typ en inflammation så kan den dels bero på bakterieninfektion men även vara en lokal inflammation typ en allergireaktion. Jag hade kontaktat personer på den ort jag badat om råd och kanske sökt läkarvård.

Hur förebygger jag problem med brännmaneter och havslöss?

Safe Sea skyddar dig mot att bli bränd av brännmaneter och havslöss av släktet nässeldjur när du badar/simmar i havet. Köp 4 Safe Sea men betala bara för 3 Safe Sea skyddar dig dock inte om du glömmer skölja av eventuella rester av havslöss(nässeldjur) efter badet och lotionen skavs av. Den skyddar dig inte heller om du tar på badkläder med rester av havslöss(nässeldjur) i om du inte har Safe Sea på kroppen. Om du badar i ett område med havslöss(nässeldjur) så skall du smörja in hela kroppen – även under badkläder eller våtdräkt. I och med att havslöss(nässeldjur)  gärna angriper där det är trångt - det vill säga i armhåla och ljumske så kan det finnas risk för att lotionen har förtunnats på grund av slitage.  Smörj extra rikligt där. Med lite tur så kommer jag till sommaren sälja en variant av Safe Sea som sitter fast extra bra vilket kan innebära bättre skydd i skavda armhålor och ljumskar. Hudlotioner och andra solkrämer kan sänka skyddseffekten av Safe Sea. Var så naturell som möjligt när du smörjer in dig.
Simma lugnt! Köp 4 Safe Sea men betala bara för 3

Kommentarer

Populära inlägg